Fredrik Olsson från Karlskrona är flerfaldig SM-medaljör i hembryggd öl. Foto: SVT

Prisbelönt ölbryggare hoppas på medalj

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Olsson från Karlskrona är flerfaldig medaljör i SM i hembryggd öl. Just nu förbereder han inför nästa tävling, men chanserna till vinst blir mindre för varje år.

Från husets källare luktar det malt och humle. Fredrik Olsson har bryggt öl hemma sedan början av 90-talet. Då var priset på öl högt och utbudet litet.

– Då fanns det nog färre öl på Systembolaget i Sverige än vad det idag finns bryggerier i Sverige, säger han.

Han har ställt upp i nästan varenda SM-tävling sedan 1993 och har sammanlagt vunnit sex medaljer i olika klasser. På Valborgsmässoafton är det dags igen, när landets hembryggare möts i Malmö. Fredrik Olsson ska då tillsammans med sin bryggarpartner Mikael Andersson ställa upp i åtminstone tre av de elva klasserna. Men med tanke på de senaste årens explosionsartade uteckling av ölkulturen i Sverige, så tror han att det kan bli svårt att vinna ännu en medalj.

– Det har gått från en udda företeelse till någon slags hipsterhajp. Från att ha varit några få entusiaster så känns det som att halva Södermalm och några till är inblandade i det här med hembryggning. Då det är många kallade och få utvalda när det ska delas ut guldmedalj. Men det är kul att vara med, säger Fredrik Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.