Polis utreder förgiftade brunnar

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare har inlett en förundersökning om de förgiftade brunnarna i Saleboda norr om Kalskrona. Bakgrunden är en polisanmälan där Trafikverket pekas ut som ansvariga för att giftet dioxin spridits i samband med ett brobygge.

– Utifrån vad jag har sett hittills är det här allvarligt nog för att vi ska titta vidare på det, säger Benny Samuelsson, kriminalinspektör som jobbar med miljöbrott i polisens Region Syd.

Det var i oktober som Trafikverket vid en provtagning upptäckte att det fanns dioxin en av brunnarna nära byggplatsen. Vidare undersökningar visade att giftet fanns vid fler fastigheter. Efter det har Trafikverket i en egen utredning konstaterat att giftet inte kommer från brobygget.

– Det kan vi säga med största sannolikhet. Det är mycket möjligt att dioxinet kommer från ett sågverk i närheten, men det får den vidare undersökningen visa, sa Trafikverkets enhetschef Jan Magnusson till SVT Nyheter Blekinge i oktober.

Enligt Benny Samuelsson har polisen nu begärt in rapporten, och kommer efter att den är analyserad att bestämma hur, eller om, man går vidare i utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.