Förslag: Stäng dagcentralerna

Uppdaterad
Publicerad

Stäng alla dagcentraler, förutom Duvans, inom omsorgsverksamheten i Sölvesborg. Det föreslår omsorgsnämnden, som före sommaren fick i uppdrag av kommunstyrelsen att presentera ett ekonomiskt åtgärdspaket.

Bakgrunden är att nämnden väntas gå minus 15 miljoner kronor i år. Den nya prognosen efter föreslagna åtgärder beräknas bli minus 9,5 miljoner kronor.

– Det är lite pest eller kolera, annars hade vi kanske fått göra oss av med vårdpersonal på själva boendena, säger nämndens ordförande Roine Olsson (S).

Fem centraler blir en halv

Idag finns det fem särskilda boenden i kommunen som har en dagscentral, det vill säga verksamhet där boende (och i vissa fall allmänheten) kan aktivera sig på olika sätt. Enligt förslaget ska endast Duvan finnas kvar på 50 procent. Det finns inte utrymme att ha kvar det som inte lagstadgat måste finnas på boendena enligt Olsson (S).

– Jag hade gärna haft kvar dagscentralerna, men nu kanske vi får hitta andra lösningar. Att man förflyttar aktiviteterna hem till brukarna via ordinarie personal, till exempel.

M och SD ifrågasätter

Förslaget som togs fram under ett nämndsammanträde i torsdags ska nu upp i kommunstyrelsen. Två partier motsatte sig förslaget; moderaterna och sverigedemokraterna. Dock föreslog de inga andra alternativ. Enligt nämndens vice ordförande Inger Pilthammar (M), säger dock inte oppositionen att dagscentralerna måste vara kvar.

– Vi vill ha kvar dem och undrar vilka konsekvenserna blir om de äldre inte får aktivera sig och träffa andra. Men vi ska diskutera frågan i partigruppen om var vi står.

”Jag tycker inte om det”

På boendet Svalan i Mjällby är dock boende och personal eniga – dagscentralen borde få vara kvar. Gösta Persson bor inte på Svalan, men är en av besökarna utanför som regelbundet spenderar sin tid på dagscentralen.

– Jag tycker inte om det, att de tänker lägga ner. Hit kan man ju komma och träffas och prata. Dessutom är det underhållning ibland. Det betyder mycket för mig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.