Folkpartiledaren Jan Björklund föreslår att de 24 kanoner som Norge skulle ha köpt blir kvar i Sverige ochutgör grunden till ett helt nytt kustförsvarsförband i Blekinge, Gotland och skärgården kring Stockholm och Göteborg. Foto: Arkivfoto/SVT

FP föreslår – nytt kustförband i Blekinge

Publicerad

Folkpartiet anser att Sverige ska behålla de 24 toppmoderna kanonerna av typen Archer som regeringen vill sälja.

I en artikel i Dagens Nyheter idag, säger folkpartiledaren Jan Björklund att det är rimligt att det svenska försvaret köper dem, istället för att de ska säljas till utlandet.

Jan Björklund vill att kanorna blir kvar i Sverige och används till helt nya kustförband för Gotland och skärgårdarna i Blekinge samt i Stockholms- och Göteborgsområdena.

Till DN säger Jan Björklund att han anser att det var ett stort misstag att regeringen Göran Persson avvecklade hela det svenska kustförsvaret med kustartilleri och kustrobotar.

– Ska man kunna verka mot mål på sjön så krävs dessutom särskild utbildning och ledningsutrustning för det. Det är ingen slump att det finns särskilda kustförsvarsförband i andra länder, säger Jan Björklund till Dagens Nyheter.

De 24 kanoner det handlar om var från början avsedda för Norge, men sedan Norge backade ur den affären föreslår nu Jan Björklund att de 24 kanonerna blir kvar i landet och utgör en start för ett helt nytt kustförsvarsförband.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.