”Du kan dö av bantningsmetoden”

Uppdaterad
Publicerad

Gå ner i vikt genom att tömma magsäcken genom en slang i magen. Den nya bantningsmetoden som ska testas i Blekinge möts av skarp kritik.

Metoden går ut på att patienten får en slang inopererad i magen och kan sedan lämna sjukhuset samma dag. Patienten kan sedan tömma ut maginnehållet genom slangen cirka 20 minuter efter varje måltid.

Enligt Malmö-företaget som lanserar metoden, ska den både vara mindre kostsam samt innebära färre risker för patienten jämfört med andra fetmaoperationer.

Nu ska en pilotstudie genomföras i Karlskrona i samarbete med landstinget i Blekinge.

Många invändningar

Men studien är långtifrån okontroversiell.

– Metoden är ju helt oprövad. Det kan bli infektioner vid knappen och dessutom riskerar man att skapa obalans i kroppen, säger Carl-Erik Flodmark, överläkare preventiv pediatrik vid  SUS.

-Om man tar bort saltsyra händer samma sak som vid diarré, dvs kroppen kan bli uttorkad. Det kan också bli rubbningar i hjärtrytmen och man kan få njurproblem och chocktillstånd.

-I värsta fall kan du dö.

Malmöbon Mikael Cederhag på företaget Mina Medical, som ligger bakom lanseringen i Sverige, tillbakavisar kritiken.

– Helt fel, säger han.

Han har ställt sig själv först i kön för att genomgå operation.

– Det gör jag helt egoistiskt för min egen skull, för jag vågar inte göra en gastric bypass, säger han.

Att pilotstudien hamnade just i Blekinge förklarar han så här:

– Det är på grund av Henrik Forssells erfarenhet som gastrokirurg. Sedan har jag själv jobbat på kirurgen i Blekinge och vet att kirurgerna där är bra med patienterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.