Så här är det tänkt att det ska se ut när bygget är klart. Foto: Wingårdhs arkitekter

Så här ska det se ut vid kajen

Publicerad

Byggplanerna för Kilströms kaj i Karlskrona engagerar karlskronaborna. Kändisarkitekten Gert Wingårdh berättar om projektet.

– Här såg vi en fantastisk plats, nära vatten, fin utsikt över fiskehamnen, trevlig bebyggelse i ryggen och en storskalig bro. Det är helt otroligt att det inte är bebyggt.

– Vi tänkte ha en restaurang vid vattnet, sedan kunde folk bo ovanpå och då kunde människor gå runt här. Just nu är det en återvändsgränd vid bron och man måste vara väldigt motiverad för att gå vid kajen. Vi öppnar upp för karlskronaborna, att det finns en destination med restaurangen. Sedan erbjuder man suveräna bostäder samtidigt vid sjönära läge, säger Gert Wingårdh.

Gert Wingårdhs byggplaner i Karlskrona

Rolf Andersson från föreningen Gamla Carlskrona är inte emot att det byggs nytt, utan det är Gert Wingårdhs förslag som inte gillas.

– Det ska uppföras åttavåningshus som är 30 meter högt. Platsen har kulturhistoriskt stort värde och är viktig del i vårt kulturarv. Man måste vara varsam med vad det är för platser man bebygger och hur den harmonierar med sin närmiljö. Bygg gärna modernt, nytt och djärvt. Det gör inte det här förslaget, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gert Wingårdhs byggplaner i Karlskrona

Mer i ämnet