Foto: SVT

Ronnebyeleven anhållen för hotet

Uppdaterad
Publicerad

Stadshuset och gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby bommade igen efter ett hot. Väktare och polis fanns på plats under onsdagsmorgonen. En elev på skolan ska nu förhöras av polis.

Det är en elev på gymnasieskolan som på något sätt uttalat ett hot som kommunen bedömt som allvarligt.

– Jag vill inte gå in på detaljer, men vi har höjt säkerhetsläget. Det innebär att vi har låst dörrarna till stadshuset och gymnasieskolan och väntar på väktare, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd i Ronneby.

Hotet i Ronneby

Hotet polisanmält

Alla dörrar till stadshuset och gymnasieskolan ska vara låsta. Hotet ska enligt uppgift ha uttalats i samband med ett samtal med skolpersonal. En polisanmälan med rubriceringen hot mot tjänsteman har upprättats.

– Det här är inget jag vill berätta om i nuläget. Ni får återkomma senare, säger Janice Persbring, kriminalkommissarie på polisen i Ronneby.

En person omhändertagen

Enligt kommunens skolområdeschef Ronny Mattsson har vissa föräldrar försökt få sina barn att gå hem från skolan. Ett brandlarm utlöstes vid luchtid av elev och skolan utrymdes, men händelsen ska inte vara kopplad till hotet.

– Man behöver inte vara rädd. Undervisningen kommer att pågå som vanligt, men vi har kontroll på vilka som kommer in på skolan, säger Ronny Mattsson.

Nekar till brott

En 19-årig elev hämtades av polis på skolan. Han är anhållen och delgiven misstanke för hot mot tjänsteman.

– Det rör sig om hot mot en enskild tjänsteman på kommunen, alltså inte mot en förvaltning eller mot skolan, understryker Kim Held på polisens ledningscentral.

19-åringen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotet i Ronneby

Mer i ämnet