Blekinges enda vasstaksläggare

Uppdaterad
Publicerad

Att lägga vasstak må ha sjunkit i popularitet de senaste seklen, men det finns fortfarande folk som kan hantverket. Vi har träffat Blekinges enda vasstaksläggare.

Uppe på ett hustak i Saxemara har Ola Peters precis börjat dagen. Han är Blekinges enda vasstaksläggare, och troligtvis även Sveriges yngsta.

– Det finns ungefär ett 20-tal hantverkare i denna branchen, och jag tror jag är yngst. Jag vet ingen annan som är runt 30 som mig, de är ju runt 60-årsåldern.

Att lägga vasstak är något som kräver både styrka och en hel del tålamod.

– Detta taket är 40 kvadratmeter och tar ungefär två veckor att göra, när vi är klara ska vi till Ystad och lägga ett på 200 kvadratmeter, säger Ola Peters.

Hur Ola Peters kom in på denna banan är egentligen en stor slump. Hans föräldrar anlitade en man som skulle lägga ett vasstak hemma hos dem. Han tyckte det såg intressant ut och frågade om han fick följa med ut på några jobb.

– Jag hängde med honom på några jobb och tyckte det va spännande och roligt. Nu har jag hållt på med detta i lite mer än tre år och precis startat eget företag. Det rullar på jättebra, det finns gott om jobb och det är jätteroligt, sägen Ola Peters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.