Högskola hoppade av hälsoarena

Uppdaterad
Publicerad

Redan sommaren 2012 utreddes möjligheten att stänga Blekinge Health Arena. Trots miljonsatsningen hade den nya anläggningen då varken skapat nya företag – eller blivit ekonomiskt lönsam. Och nu har Blekinge Tekniska Högskola tröttnat på uteblivna resultat och hoppat av som medfinansiär.

Som stiftare bidrog BTH tidigare med 300.000 kronor årligen – men nu är det slut.

– Vi ville ha student- och forskningsprojekt kring i första hand hälsoteknik. De projekten kom aldrig igång, säger rektor Anders Hederstierna.

Blekinge Health Arena

Har det varit några sådana projekt?

– Nej, inte vad jag vet.

I de ansökningar om miljonbidrag som lämnats in var högskolans roll viktig. Skolans medverkan skulle bland annat leda till utvecklandet av 25 nya it-produkter.

Men inte heller den målsättningen lyckades Blekinge Health Arena nå.

Oklar finansiering

Och frågan är hur anläggningen ska finansieras i framtiden, när EU-pengarna och slut och BTH lämnat sin roll som finansiär.

– Det kommer nog att finnas en offentliga medel med, men vi ska komma så nära självfinansiering som möjligt, säger styrelsens ordförande Börje Dovstad (FP).

Och det är tveksamt om de högt ställda målen och de oblyga visionerna var realistiska.

Obefintliga resultat

För de närmare 25 miljoner kronor som skickats in i hälsoarenan är de mätbara resultaten nästan obefintliga.

– Vi har kanske haft en annan tidplan än verkligheten. När du framställer det så så är det givetvis så. Men man måste också lyfta fram vad vi lyckats åstadkomma, säger den tidigare projektchefen Michael Fransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge Health Arena

Mer i ämnet