Ny teatergrupp i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona har fått en ny teaterförening. Teaterskeppet heter den och kommer att sätta upp en sommarteater i staden redan i sommar.

Tove Njåstad och de andra medlemmarna i Karlskronas nya teaterförening Teaterskeppet träffades vid det gamla skolskeppet Jarramas. Den var scen för Regionsteatern Blekinge-Kronobergs uppsättning av Peter Pan förra sommaren. De var med då som amatörskådespelare och fick smak på teater.

– Vi blev ett riktigt tajt gäng och när Peter Pan tog slut så ville vi göra mer teater, säger Tove Njåstad.

Föreningen Teaterskeppet har fått bidrag på 170 000 kronor av kommunens Öppna sinnet-pengar som ska gå till olika kulturprojekt. Teaterskeppet ska använda dem till bland annat en sommarteater redan i år.

– Framåt ska vi göra en sommarteater redan i sommar och sedan till hösten har vi inte planerat upp än, eftersom det är ganska mycket att göra nu. Men vi ska vidga oss och bli större så att folk ska få se mer teater och att det ska finnas, säger Tove Njåstad.

”Någon måste göra det”

Nu stundar mycket arbetet, då allt från manus, spelplats och regissör ska dras ihop. Att starta en ny teaterförening tillhör inte det vanliga.

– Nej speciellt inte i den här staden, men någon måste göra det. Det har saknats här tycker jag, säger Tove Njåstad.

Peter Pan blev en publiksuccé och de hoppas att även den nya teatern ska bidra med samma nöje.

– Ja, jag hoppas det ska ge mycket glädje och ett större kulturutbud så att folk faktiskt går på teatern, vilket är viktigt tycker jag, säger Tove Njåstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.