Minister öppnar för flyginsatser i Medelhavet

Uppdaterad
Publicerad

Under ett besök hos kustbevakningen i Karlskrona öppnade inrikesminister Anders Ygeman idag upp för fler insatser med svensk kustbevakningen i Medelhavet.

– EU måste bli mer aktiva i Medelhavet för att hjälpa människor i nöd. Och Sverige ska naturligtvis vara med i det arbetet, säger han.

Mycket kom att handla om helgens flyktingtragedi när inrikesminister idag besökte Karlskrona. Svensk kustbevakning har tidigare varit engagerad i insatsen Triton och Anders Ygeman menar att det är fullt möjligt med fler insatser.

– Sverige har en unik förmåga med vårt flyg. Med hjälp av den kan vi vara med och rädda liv i Medelhavet, och då ska vi naturligtvis göra det, säger han.

Mer eller mindre än idag?

– Just nu har vi inget flyg på plats. Vi har just avslutat en månadslång insats där svensk kustbevaknings flyg varit en del av insatsen Triton. Men får vi en förnyad förfrågan om att vara med så ska vi naturligtvis delta. 

Var med och räddade liv

Chefen för kustbevaknings flyg, Ronnie Willman, har varit med i tidigare insatser och övervakat vägen över Medelhavet. Under den månad han fanns på plats var han med och räddade 1742 människor.

– Naturligtvis känns det väldigt bra att man kan vara med och rädda människoliv och göra skillnad i sitt yrke, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.