Tavlor av Erik Langemark. Foto: SVT

Jubileumsutställning av Erik Langemark

Uppdaterad
Publicerad

På lördag invigs jubileumsutställning av Karlskrona-konstnären Erik Langemark som föddes för 100 år sedan. Och släkten har plockat ner sina tavlor från väggarna för att visa upp på utställningen.

Verken som visas kommer  från Blekinge museum och landtinget Blekinge och från de stadsskildningar som Erik Langemark donerade till komunnen innan han gick bort 1997. En konstverken är också inlånade från släktingar till Erik Langemark.

– Det var lite svårt att få hustrun att acceptera att nio eller tio tavlor tog ned, det är lite tomt på väggarna nu, säger Hans Crona, som var syskonbarn till konstnären.

Vill visa bredden

Familjen har under två år varit delaktiga i att skapa utställningen. Hans Krona hoppas att besökarna ska få se bredden i morbroderns konstnärsskap.

– Mycket har blivit känt i de här akvarellerna med Karlskrona-motiv, men jag tycker att naturen och närheten till havet och det är fantastiskt. Han fångade väldigt mycket och att man kan få se det över lång tid. Vi har tavlor från 30-talet och fram till hans bortgång på 90-talet, säger Hans Crona.

Älskade staden

Kärleken till staden och landsskapet heter jubileumsutställningen och består av 75 konstverk. 

– Han älskade verkligen sin stad. Och detta är den perfekta sommarutställningen, turister älskar hans tavlor. Hemvändarna och Karlskronaborna gör det förstås också, säger Birgitta Göransson, kultursekreterare.

Erik Langemark  som levde mellan 1915 och 1997 och skulle alltså fyllt 100 år i år. Han och var även verksam som teckningslärare i först Ronneby och sedan Karlskrona.

– Han var lite speciell som lärare och kunde när som helst dra ut sina studenter för att titta på staden. Han hade sådant sinne för detaljer och han var en gråskalans mästare, säger Birgitta Göransson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.