”Känns stort att ha räddat ett liv”

Uppdaterad
Publicerad

Peter Svensson minns tydligt dagen för ett år sedan då han och flera andra räddade 79-åriga Gunnel Madestams liv då hon höll på att drunkna vid Kolleviks badplats i Karlshamn.

Det var en vanlig dag på stranden med sol och bad då Peter Svensson plötsligt la märkte till att Gunnel Madestam rörde sig lustigt i vattnet.

– Jag frågade några andra om hur det var med deras farmor, men då sa de att de inte kände henne. Då såg jag att hon slutat röra sig och vi skyndade fram. Jag vände på henne och sedan drog vi upp henne, berättar Peter Svensson.

Slutade lyckligt

Han ropade till sin flickvän att ringa 112 och flera andra personer skyndade till platsen och började återuppliva Gunnel Madestam.

– Det är något jag minns tydligt. Hur jag var tacksam för händerna som drog upp henne och började göra hjärt-lundräddning, berättar Peter Svensson.

Ambulans kom till platsen och det hela slutade lyckligt.

Peter är idag väldigt glad och stolt över att ha räddat någons liv.

– Ja, det kändes fantastiskt att få ha räddat någons liv. När jag fick höra senare på kvällen att hon var okej, då brast det för mig – på ett positivt sätt – då kom chocken. Det enda som varit en större känsla är när min son föddes, säger Peter Svensson.

Inte lätt att se

Han är idag väldigt glad att han agerade när han såg Gunnel Madestam i vattnet. Det var inte lätt att se att hon höll på att drunka.

– Nej, det var inte som på film precis. Inget viftande med armarna eller skrik på hjälp, det hela skedde väldigt tyst – vilket jag nu har förstått är typiskt när folk drunknar, säger Peter Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.