Riksdagspolitikern Magnus Manhammar (S) (i gul väst) hjälper en kvinna till stranden från en av de många flyktingbåtarna. Foto: Privat

Var med och hjälpte tusentals flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspolitikern Magnus Manhammar (S) från Karlskrona har varit med och hjälpt tusentals flyktingar på Lesbos.

Den socialdemokratiska riksdagspolitikern Magnus Manhammar från Karlskrona har i veckan varit med och hjälpt tusentals flyktingar, varav vissa i sjönöd, på den grekiska ön Lesbos.

– Jag var där tillsammans med några vänner och andra volontärer. Och jag tror att vi hjälpte 30-40 båtar med upp till 60 flyktingar i varje båt, säger Magnus Manhammar (S) till SVT Nyheter Blekinge.

Han var där som privatperson och jobbade som volontär tillsammans med några kompisar, och beskriver många obehagliga scener som de fick bevittna.

– Vi var ganska få som tog emot en båt en bit ut i vattnet vid en otillgänglig strand. Och där fick jag hjälpa en femmånaders bebis in till stranden. Hon var så utmattad så bara på vägen in till stranden somnade hon på min axel, säger han.

Gav barnen leksaker

Med hjälp av insamlade pengar gick Magnus Manhammar och hans vänner en dag och tömde två mataffärer på frukt, och köpte mat och leksaker till flyktingarna i ett av lägrena på ön så att de kunde få fira den muslimska högtiden Eid al-adha.

– Den glädjen man såg i barnens ansikten när de fick en leksak och verkligen kunde vara barn för en stund var obeskrivlig. Jag vill verkligen tacka alla som gjorde det möjligt hemma i Karlskrona och runt om i Sverige som har stöttat oss.

”Man gråter mycket”

Nu när Magnus Manhammar har varit hemma en dag är det med blandade känslor.

– Man gråter mycket. Jag är både glad, arg och ledsen samtidigt. Glad för dem som har klarat sig, väldigt arg på att människor tvingas göra detta och ledsen över dem som inte klarat sig. Något måste göras så snart det överhuvudtaget går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.