Coola kids uppträdde. Foto: SVT

Tittarna fick göra sina egna nyheter

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnades dörrarna till nyhetsredaktionen på SVT Nyheter Blekinge. Många besökare har under dagen varit nyfikna på hur det är att jobba med tv.

SVT:s nyhetsredaktion i Karlskrona har öppnat upp dörrarna i samband med att P4 Blekinge bjuder in till öppet hus.

Hela dagen har tittarna fått se hur det går till när de lokala nyheterna skapas – och även fått chansen att ställa sina frågor till journalisterna.

– Vi har kommit hit för att se vad som händer här och lära oss om lokal tv. Jag tror att tv, radio och tidningar är jätteviktigt för demokratin, säger besökaren Pezhman Kasraee.

Han var en av många som även testade på att vara reporter.

– Det var jätteroligt. Jag tror att det är ett jätteroligt jobb att arbeta på en tv-kanal, säger han.

Sanaá Ahmad håller med.

– Men jag var lite nervös, eftersom det var första gången jag testade det. Men man vågar när man ser att andra också har testat, säger hon.

Prova på

Besökarna har också kunnat få tips av våra fotografer om hur man tar de bästa bilderna och filmerna med sin mobiltelefon.

– Bildmaterial från tittarna kan vara guld värt för oss. Nu kan alla få några goda råd om hur man får bilderna att bli så bra som möjligt, säger Henrik Friberg, videojournalist på SVT Nyheter Blekinge som under våren utbildades i mobil journalistik.

97-åriga Stina på besök

En av dagens äldsta besökare har varit Stina Johansson. Hon är 97 år och har åkt själv från Hasslö för att besöka SVT och P4 Blekinge under dagen.

– Jag tittar mycket på tv, men man får sitta nära så att man ser riktigt, säger 97-åriga Stina Johansson.

Vilka nyheter är det som du är mest intresserad av?

– Det är allmänna. Politik tycker jag om att lyssna på. Och höra hur de ordnar med både samhället och pensionärer och allt möjligt.

Dörrarna på redaktionen på Högabergsgatan i Karlskrona står öppna i dag måndag fram till klockan 17.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.