Lär sig svenska genom sång

Uppdaterad
Publicerad

En gång i veckan träffas nyanlända i Kungsmarkskyrkan i Karlskrona för att lära sig svenska genom att sjunga tillsammans.

Längst fram i kyrkan står män och kvinnor i alla åldrar och av olika nationaliteter. De sjunger alfabetet till tonerna av Blinka lilla stjärna, skrattar och klappar i händerna efter varje sång.

– Här gäller det inte att prestera. Man måste inte kunna sjunga utan här gör vi allting med glädje. Här ska vi ha kul och sjunga och ha gemenskap, säger körledare Malin Abelsson.

Eftersom flera av dem inte har något uppehållstillstånd så kan de inte delta i svenskundervisningen på SFI, Svenska för invandrare. Därför är de glada att ha en plats att gå till där de kan träffa andra som också vill lära sig svenska.

– Det finns ingen annan plats som vi går till, bara kyrkan. Vi kommer hit, sjunger och lär oss svenska. Det är mycket bra, säger Susan Awdo.

”Lättare att lära sig svenska”

På University of California har det gjorts forskning som visar att sånger och melodier hjälper hjärnan vid språkinlärning. Medlemmarna i uttalskören håller med om att det fungerar.

– Genom att sjunga så är det lättare att lära sig svenska, att lära sig rätt uttal. Det är lättare med musik och att rimma, än att bara sitta i klassen och läsa, säger Nour Khan.

Så länge det finns intresse från deltagarna så kommer kören att fortsätta träffas. Trots att den finansieras genom Svenska kyrkan får alla får delta, oavsett religion eller nationalitet.

– Det är jättebra. Jag kan inte prata så mycket svenska, men jag tränar här och lär mig, säger Falah Hassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.