Foto: Bengt Hællquist

Tre skadade efter lägenhetsbrand i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

Det brann kraftigt i en lägenhet i Olofström under tisdagsmorgonen. Tre personer har skadats, varav en allvarligt.

Kraftig rök trängde ut från lägenheten på bottenplan vid Östra Storgatan. Räddningsstyrkor från Karlshamn, Olofström och Svängsta ryckte ut tillsammans med polis och ambulans strax innan klockan sju.

– Det brann kraftigt i bostaden när vi anlände. Till slut fick vi ut lägenhetsinnehavaren. Personen är illa däran och fördes direkt till sjukhus med ambulans, säger Joachim Åberg, insatsledare vid Räddningstjänsten i Västra Blekinge.

– Senare fick vi även ut en person från en grannlägenhet med hjälp av stege.

Tre till sjukhus

Sammanlagt är tre personer förda till sjukhus efter branden. Lägenhetsinnehavaren bedöms vara allvarligt skadad. De två övriga är intagna för kontroll.

Sammanlagt tio lägenheter i trappuppgången fick evakueras. De boende flyttades till en av Olofströmshus samlingslokaler.

– Vi hoppas att några av dem ska kunna flytta tillbaka redan i kväll, säger Joakim Håkansson på Olofströmshus. Till övriga försöker vi hitta ersättningsboenden.

Flera lägenheter skadade

De flesta är vid gott mod.

– Vi hade en äldre dam som kände sig trött och behövde vila. Det ordnar vi, säger han.

Olofströmshus vill inte uttala sig om skadornas omfattning. Ett antal lägenheter i trappuppgången har fått omfattande rökskador, några är också vattenskadade.

– En restvärdesledare är på plats och granskar det just nu. Men vår bedömning är att räddningstjänsten har gjort ett bra jobb med att begränsa branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.