Lektioner minskar nätmobbningen

Uppdaterad
Publicerad

På Högavångsskolan i Olofström har man lyckats minska nätmobbningen. Där får alla elever gå en utbildning i hur man beter sig på nätet.

Alla elever i årskurs sju får tidigt på terminen gå en internetutbildning, där de bland annat lär sig om nätmobbning och vilka konsekvenser det kan få.

– Det är en aha-upplevelse för att de fattar inte att det är ett brott och det finns straff, säger skolbibliotikarie Nelly Alvarsson.

#mobbning

Antalet elever på högstadiet som blir utsatta för nätmobbning har minskat under 2015 jämfört med 2014. Det visar en levnadsvaneundersökning som kommunen har gjort. Nelly Alvarsson tror att det kan bero på lektionerna i nätetikett, men också på skolan förebyggande arbete där såväl skolpersonal som föräldrar involveras.

”Finns inga färdiga koncept”

Enligt en undersökning som Skolverket har gjort finns det dock ingen universell lösning som fungerar på alla skolor.

– Det finns många bra delar i de här metoderna, men det är svårt att applicera dem i sin helhet på skolor eftersom varje skola är unik. Det finns arbetssätt och övningar som man kan använda, men inga färdiga koncept, säger Tommy Eriksson, undervisningsråd på Skolverket.

De elever som SVT Nyheter Blekinge har pratat med är dock överens om att internetlektionerna behövs.

– Ja, för att eleverna behöver lära sig hur man ska tänka på internet och skriva, säger Lukas Tahvanainen.

Är det viktigt att man får veta det eller ska man inte ha koll på det redan innan?

– Jo, men det kan vara lite oklart för vissa. De vet inte riktigt hur det ärr att bli utsatt, säger Ellen Ågren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet