Man åtalas för hundra sexbrott på nätet

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man från Stockholmstrakten kommer snart att åtalas för sexbrott mot över hundra flickor – samtliga brott har han begått genom att kontakta flickor på den populära chattappen Kik. Minst två av offren kommer från Blekinge.

För ett och ett halvt år sedan anhölls den nu 22-årige mannen misstänkt för ett 20-tal sexbrott. Sedan dess har utredningen pågått, och nu är han misstänkt för sexbrott mot över hundra flickor i åldrarna 5-14 år från hela Sverige.

– Han är misstänkt för flera sexuella ofredanden, barnpornografibrott, sexuella övergrepp, utnyttjande av barn för sexuell posering och våldtäkt mot barn samt försök till brotten, säger Tomas Mattsson, kammaråklagare.

Sexbrott mot barn

Mår dåligt

Minst två av offren kommer från Blekinge. Deras familjer vill inte ställa upp på en intervju, men målsägandebiträdet Henrik Månsson säger att flickorna mår dåligt över det inträffade.

– Mannen har kontaktat de över nätet, och i nuläget är mannen misstänkt för sexuellt ofredande mot de två minderåriga flickorna. De känner fortfarande ett obehag och en rädsla för vad som hade kunnat hända, säger Henrik Månsson.

Unikt våldtäktsåtal

Att en person åtalas för våldtäkt mot barn efter nätkontakter är unikt för Sverige och möjliggjordes efter en dom i september i Svea hovrätt.

– Det är i ett tiotal fall jag kommer åtala honom för våldtäkt mot barn eller försök till brottet. Tidigare är det sagt att det ska ske någon form av fysiskt umgänge för att det ska klassas som våldtäkt, men nu finns en möjlighet att åtala för våldtäkt om gärningsmannen på något sätt förmått offren att våldta sig själva, säger Tomas Mattsson, kammaråklagare.

Den 22-åriga mannen har uteslutande begått sina brott genom chattappen Kik, där han har skickat intima bilder till flickorna och förmått dem att skicka bilder tillbaka. Han har erkänt de faktiska handlingarna, även om han nekar till vissa brottsrubriceringar, bland annat våldtäkt.

Lång förhandling

Åtalet kommer att lämnas in före jul, och förhandlingarna väntas pågå under hela våren. Mannen riskerar ett långt fängelsestraff.

– Något annat än fängelse finns inte på kartan för mig. Det är oerhört allvarliga brott han har begått, säger Tomas Mattsson.

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen dit du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet