Foto: Henrik Friberg

Se den dramatiska räddningen ute på isen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Blekinges fotograf hamnade mitt i händelsernas centrum under en inspelning när en man och en kvinna i 70-årsåldern trillade genom isen på Långö i Karlskrona.

Det var tänkt som ett reportage om Sjöräddningssällskapets arbete de senaste dagarna – då folk vid flera tillfällen gått genom isen i Karlskrona. Men precis när man skulle testköra Sjöräddningssällskapets svävare kommer ett skarpt larm. Ytterligare två skridskoåkare har gått genom isen.

– Pulsen går direkt upp i 200 och alla ens sinnen skärps. Man kan inte fokusera på något annat än vad som har hänt, säger Rolf Svensson, svävarpilot på Sjöräddningssällskapet.

På bara några minuter tar sig sällskapet till olycksplatsen och undsätter de två olycksdrabbade. Därefter hjälps flera medtagna skridskoåkare som inte kan ta sig i land över den förrädiska isen. Allt dokumenteras av SVT Nyheter Blekinges fotograf.

– Ja, det här blev väl allt annat än ett vanligt reportage för er, haha. Hoppas ni fick med er bra bilder nu, säger Tommy Carlsson, svävarpilot.

Fördes till sjukhus

De två nerkylda skridskoåkarna i 70-årsåldern som gick igenom isen fördes till sjukhus i ambulans. Men skadorna betecknades som lindriga och de kunde redan efter tre timmar lämna sjukhuset igen.

– Det var ju tur att vi var i närheten och var förberedda. Folk undrar alltid varför jag väljer att jobba med det här utan betalning, men att hjälpa människor, det är min betalning, säger Tommy Carlsson.

Svävaren har varit på plats i Karlskrona i snart tre år. Den ägs av Sjöfartsverket, men bemannas av personal från frivilligorganisationer som Sjöräddningssällskapet och föreningen Gränslös samverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.