Hälsoskyddsavdelningen på Miljöförbundet är nu klara med sin analys av den överblivna mat som åts på cupen i Mörrum i mitten av september. Provsvaren visar goda resultat.
– Det visar att det inte var några bakterier i maten som kan ha orsakat magsjukan, säger Per-Ola Persson på chef på hälsoskyddsavdelningen på Milöjöförbundet.
Åt mat från cateringfirma
Det var i mitten på september som turneringen i Mörrum slutade med att ett tjugotal pojkar låg och kräktes utanför ishallen. Turneringen fick avbrytas efter magsjukeutbrottet och ishallen och omklädningsrummen fick saneras.
Spelarna hade ätit mat från en cateringfirma under dagen och rester av maten skickades sedan på analys till hälsoskyddsavdelningen på Miljöförbundet för att kunna bekräfta smittokällan.
Men nu visar det sig alltså att magsjukeutbrottet inte kan kopplas samman med maten som åts på turneringen.
– Vi hittade inget i maten och vet därför inte vad utbrottet beror på, säger Per-Ola Persson.
Hur går ni vidare nu?
– Vi har skickat ut en enkät till alla hockeyungdomar som var med på turneringen. De ska där svara på vad de har ätit och druckit och vid vilka tider. Det här ska vi sedan sammanställa för att se om vi kan få någon annan förklaring till det här.
Smittskyddsläkare inte övertygad
Men smittskyddsläkaren i Blekinge Rickard Eitrem utesluter ändå inte att maten är källan till utbrottet:
– Deras symptom var urtypiska för en stafylokockförgiftning. Jag kan inte leda det i bevis, men jag tror de blivit sjuka av maten. Det går inte att få en sådan här omfattande förgiftning på ett annat sätt.
Varför visar inte analyserna då att det fanns bakterier i maten?
– Det är inte alltid den delen av maten som man sparat och testat som innehöll bakterierna. De kan ha ätiti och blivit sjuka av andra delar, säger Rickard Eitrem.