Läraren Mathias Jartelius och skoleleverna Morris Hellström och Alvin Isberg hittade de misstänkta föremålen. Foto: SVT/polisen

Stoppar skogslekar efter fyndet

Uppdaterad
Publicerad

Barn hittade under onsdagseftermiddagen flera granatliknande föremål vid Rosenholm i Karlskrona. Tills vidare tillåts inga skolbarn att leka i det aktuella skogspartiet.

Bombtekniker har konstaterat att det var rökgranater, som används vid militärövningar.

Men på skolan Piggelinen tar ansvariga det säkra före det osäkra.

– Vi har sagt att vi inte är i det området tills vidare, säger biträdande rektor Anna Isberg.

Området ska genomsökas

Markägaren har nu lovat att genomsöka hela området.

Det var alltså elever på skolan Piggelinen i området som först hittade de misstänkta föremålen.

– Vi såg något grönt i skogen och jag sa då att det måste vara handgranater och sedan sa vi till vår lärare Mathias, säger Morris Hellström, elev på skolan.

– Först var det svårt att tro på dem, men sedan såg jag ju att det faktiskt är handgranater, säger Mathias Jartelius.

Bombgruppen kom

Han larmade rektorn som sedan ringde polisen. Och efter att polisen i går hade skickat foton på de misstänkta föremålen åkte bombgruppen i Malmö till Karlskrona och hämtade dem.

I dag konstaterades att föremålen inte är några skarpa granater utan övningsgranater, eller så kallade rökgranater som bara ger ifrån sig rök. Rosenholm har tidigare varit militärt övningsområde.

Skolan har nu gått ut med information till all personal och till alla föräldrar om vad man ska göra om man stöter på ett misstänkt föremål.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.