Misstänkta biverkningar efter HPV-vaccin

Uppdaterad
Publicerad

Första fallen av sjukdom efter HPV-vaccin kan ha upptäckts i Sverige. Läkemedelsverket har fått in tre rapporter om misstänkta biverkningar.

Just nu utreds sambandet mellan flera sjukdomar och HPV-vaccinet Gardasil, som ska skydda flickor mot livmoderhalscancer. Danska läkemedelsverket har tidigare i år uppmärksammat två fall av ovanliga sjukdomar – och nu har förstafallen även rapporterats i Sverige.

– Vi har fått in två stycken fall från hälso- och sjukvården och ett via det som kallas sjukvårdkonsumentrapport, det vill säga att man via vår hemsida som egen person rapporterar den misstänkta biverkan, säger Karl Mikael Kälkner, på Läkemedelsverket.

Hjärtklappning och svimningar

Biverkningarna som rapporterats in kan kopplas samman med sjukdomen POTS (postural ortostatisk takykardi).

– I princip är hjärtklappning och svimningar som är symptomen, säger Karl Mikael Kälkner.

Fram till den sista december 2014 har i Blekinge runt 80 procent av alla flickor födda 1999-2002 och drygt 50 procent av flickor födda 1993-1998 vaccinerats med HPV-vaccin.

”Det finns ett mörkertal”

Statistiken har sammanställts av Folkhälsomyndigheten och visar de flickor som har fått minst en dos av vaccinet och som har registrerats via vaccinationsprogrammet eller genom vårdnadshavarnas godkännande.

– Det är de som vi har data på, sedan finns det ett mörkertal, Tiia Lepp utredare på Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.