Mjölkbonde protesterar i Bryssel

Publicerad

Arne Thörn som är mjölkbonde i Johannishus deltar i en mjölkmanifestation i Bryssel på måndag, samtidigt som EU:s jordbruksministrar samlas.

LRF ser en oroande utveckling när det gäller de svenska mjölkböndernas situation. Därför har en namninsamling startat och från LRF Sydost skickar man två representanter till Bryssel på måndag, då EU:s jordbruksministrar samlas. En av dem är mjölkbonden Arne Thörn som menar att han har fått det svårare att gå runt.

– Ryssland importerar inte längre mjölk och kvotavtalet har tagits bort. Det innebär att det finns för mycket mjölk, vilket pressar priserna. Dessutom har vi höga kostnader för diesel och lokaler här i Sverige, säger han.

Nu kräver LRF att politikerna genomför akuta åtgärder för att säkra mjölkproduktionen på kort sikt, garanterar att EU:s ersättningar betalas ut i tid, höjer återbetalningen av dieselskatten till lantbruksföretag och ersätter bönderna för de strängare miljö- och djurskyddsregler som gäller i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.