Nio gråsälar skjutna i skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

I våras beviljades skyddsjakt på 15 gråsälar i Blekinge. Nu har nio av dem skjutits.

”Det här är en droppe i havet,” säger Rune Hansson, fiskare från Nogersund.

Gråsälarna ställer till mycket problem för fiskarna. De både äter upp den lilla torsk som finns att fiska och förstör redskapen.

– För det småskaliga kustfisket är det här en katastrof, säger Johan Vagnström, fiskeridirektör vid Länsstyrelsen i Skåne.

Det var med tanke på det småskaliga kustfisket som skyddsjakten beviljades i våras. Mellan april och december i år får 15 sälar skjutas i delar av Blekinges vatten. Totalt finns det 40 000 gråsälar i Östersjön och det är inga små djur.

– Vi brukar säga att det är en älg utan ben. Det är alltså en rejäl koloss som kommer farande i vattnet, säger Johan Vagnström.

Att 15 sälar nu får skjutas är alldeles för lite menar Rune Hansson som istället tycker att allmän jakt borde införas.

– Men det är redan för sent det med. De har inte lyssnat på fiskarna, de berörda myndigheterna. Det enda som skulle hjälpa nu är om sälarna får en sjukdom så att de dör ut, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.