Sölvesborgsmoderaten Jeppe Johnsson tar över ordförandeskapet i länsförbundet. Foto: SVT

Ny M-ledning efter voteringsstrid

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare riksdagsmannen Jeppe Johnsson blir ny ordförande för Moderaterna i Blekinge.

Han vann i går kväll den slutna voteringen mot Magnus Gärdebring som därmed tvingas lämna förbundsstyrelsen.

Valberedningen ville byta ut hela presidiet och lyckades på två av tre platser.

Förutom Karlshamnspolitikern Gärdebring fick också styrelsens förste vice ordförande Sophia Ahlin lämna plats åt Karlskronas oppositionsråd Camilla Brunsberg.

Någon votering var i det fallet aldrig aktuell.

– Jag hade redan tidigare informerat valberedningen om att jag inte var beredd att fortsätta. Jag vill fokusera på uppdrag som ger mig glädje och energi, säger Sophia Ahlin.

Däremot ville medlemmarna annorlunda än valberedningen ifråga om platsen som andre vice ordförande.

Den lyckades Karlskronapolitikern Carl-Göran Svensson behålla – efter sluten votering mot Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson.

Röstsiffrorna slutade på 40-28 till Svenssons fördel.

Flera Moderater var både inför och efter mötet frågande till syftet med valberedningens förslag och efterlyste kontinuitet i förbundsarbetet.

Och nyvalde Jeppe Johnsson förklarade själv att han blivit uppvaktad av partivänner från både Ronneby och Karlskrona.

En av dem som öppet ifrågasatte förfarandet var M-profilen Jan Lennartsson som på Facebook kommenterade mötet så här: ”Moderaternas stämma har blivit en Robinson-tävling. Valberedningen vill städa ut hela styrelsepresidiet utan rimliga förklaringar.”

Magnus Gärdebring kommer nu att lägga fokus på förtroendeuppdragen i Karlshamn.

– Jag ställde upp och jag vill alltid vinna, så det är klart att jag ur det perspektivet blev besviken. Men sådana är politikens villkor och jag kommer att fortsätta att vara obrottsligt lojal mot Moderaterna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.