”Personalen flyr från socialförvaltningen”

Uppdaterad
Publicerad

Rekrytera socialsekreterare till Karlskrona är ingen lätt uppgift för kommunen. Mitt under annonseringen säger erfaren personal upp sig – och nu är 22 tjänster vakanta.

Krisen inom socialförvaltningen i Karlskrona har blivit värre. Under sommaren har kommunen annonserat efter 20 nya socialsekreterare.

Men samtidigt har personal som jobbar med barnavårdsutredningar och ekonomiskt bistånd tröttnat på en hård arbetsbelastning. Anställda har tagit tjänstledigt eller sagt upp sig.

– De har definitivt slutat för att de har alldeles för mycket att göra. De känner sig inte sedda och bekräftade i det de gör. De har tröttnat helt enkelt, säger Mikael Wickström, Akademikerförbundet SSR.

”Personalen flyr”

Han kallar sommarens uppsägningar för en personalflykt. Men de orden vill inte socialchefen Anette Gladher använda:

– Jag tror snarare att det handlar om att vi har ett stort personalbehov och det finns en bred arbetsmarknad som vi behöver bli bättre att konkurrera på.

Facket uppger att det slutade så många som tre socialsekreterare på samma dag tidigare i veckan. Nu saknar kommunen 22 socialsekreterare, alltså fler än det annonserades efter från början.

– Det är ett fortsatt rekryteringsarbete vi måste göra och det måste pågå längre än vi hade beräknat. Vi hade en plan där vi trodde att vi skulle vara klara med rekryteringen till årsskiftet och det kommer vi inte att klara av, säger Anette Gladher.

Anlitar bemanningsföretag

Kommunen har sen ett år tillbaka tvingats anlita bemanningsföretag för att klara verksamheten. Hittills i år har konsulterna kostat socialförvaltningen mer än 4,7 miljoner kronor. Personalbristen gör nu att kommunen tvingas fortsätta med den dyra lösningen.

– Det är ingen hållbar lösning, men det är så att vi måste sträcka ut den lösningen under en lite längre period än vad vi hade tänkt för att klara den skarpa myndighetsutövningen, säger Anette Gladher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.