Polis får hjälp av forskare

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på inbrottsligor tar polisen nu hjälp av forskare i Blekinge.

En ny uppfinning ska hjälpa till att sammanställa spår efter tjuvarna och nu införs systemet i hela landet.

Det är Blekinge Tekniska Högskola som i samarbete med polisen och under flera år utarbetat och förfinat det tekniska hjälpmedlet. Systemet har varit i pilotdrift i bland annat Blekinge och från polisens sida ser man stora fördelar med det digitala formuläret.

– När vi griper en inbrottstjuv kan vi se på tillvägagångssättet hur en misstänkt person kan ha begått andra och närliggande inbrott, säger polisintendent Per-Arne strand vid Blekingepolisen.

Systemet, en elektronisk blankett, fylls i av polisen på varje ny brottsplats. Uppgifterna sammanställs sedan och hjälper myndigheten att sortera i flödet av mängdbrott.

Och under 2016 blir uppfinningen en permanent del av polisens it-system nationellt.

– En inbrottstjuv tenderar att göra inbrotten på ett snarlikt sätt vilket gör materialet jämförbart, säger Anton Borg, forskare i datavetenskap vid BTH.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.