Polisen Andreas Glingfors läser ur våra chattar med männen. Foto: Erik Alfredsson

Polisen: ”Det här bryter mot lagen”

Publicerad

Polisen Andreas Glingfors har fått ta del av några av våra chattar med männen. Och han är inte förvånad över innehållet. 

– Ni svarar att ni bara är 14 år, och han säger att ålder bara är en siffra. Det här är inte okej, säger Andreas Glingfors, när han läser igenom en av våra chattar med en 29-årig skåning. 

De senaste åren har polisinspektör Andreas Glingfors jobbat halvtid med att föreläsa på skolor runt om i södra Sverige kring hur barn och unga använder internet. Efter föreläsningarna brukar han låta eleverna visa vad de har fått skickat till sig.

Sexbrott mot barn

Får bilder på könsorgan

– Det är ju ofta meddelanden av den här typen. Bilder på kön och sexuella frågor, som barnen oftast blir väldigt äcklade av, säger han.

Mycket av Andreas Glingfors fokus i arbetet ligger på hur barn är mot varandra över nätet, men av naturliga skäl hamnar även en stor del på hur vuxna okända män skriver till barnen.  

Andreas Glingfors berättar om en händelse som skedde i Karlskrona för ett par år sedan.

”De har bara fått en ny arena”

– Det var en tolvårig tjej som anmälde att hon höll på att bli indragen i en bil vid sin skola. Och det visade sig sedan att det var en man hon träffat på internet och sedan bestämt träff med, säger han. 

Flickan lyckades komma undan, men mannen fick polisen aldrig tag på. 

– Det är viktigt att komma ihåg att internet inte är boven i det här, utan det är fortfarande människorna som sitter bakom spakarna. De har bara fått en ny arena att röra sig på, säger Andreas Glingfors. 

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Några av de ställen som du kan vända dig till: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet