Politisk satir är Emanuel Garnheims vapen

Publicerad

Satirtecknaren och illustratören Emanuel Garnheim, som gjort sig känd för sina politiska teckningar, har under några dagar varit hemma i Blekinge.

I mamma May Serring-Garnheims sovrum i Karlskrona hänger hennes sons teckningar på väggen tillsammans med hennes egna. Och i en låda har hon sparat alla hans verk.

Feminism och antirasism

Emanuel Garnheim brinner för politisk satir och frågor som feminism, djurrätt och antirasism ligger honom varmt om hjärtat. 

– Jag hoppas att satirteckningarna kan väcka frågor, men på ett lättsammare sätt. Det är till och med så att mina meningsmotståndare har hört av sig och sagt att de gillar det jag gör och då har man ju lyckats, säger Emanuel Garnheim.

Politisk fostran i Blekinge

Hans teckningar publiceras både på nätet och i tidningar, men han försörjer sig främst genom att göra digitala spelillustrationer. Efter fyra dagars semester är han på väg tillbaka till Stockholm, där han numera bor.

Vilken roll har Blekinge spelat när det gäller ditt tecknande?

– Ja, förutom att mamma har lärt mig mycket och att jag har fått min teckningsskolning, så fick jag min politiska fostran här. Under 90-talet var det mycket nazism i länet.

Det är inte helt ovanligt att satirtecknare får uppleva hot och inte minst näthat. Är det något du fått utstå?

– Nä, jag har till största delen varit förskonad, kanske är det för att jag sparkar uppåt och inte neråt. Men det är klart att terrorattacken mot Charlie Hebdo får en att tänka till.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag ska försöka intensifiera satirtecknandet, även om det känns väldigt mörkt politiskt just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.