Stillbild ur dokumentären ”Tyskungarna – barn av de hatade” Foto: Per Anders Rudelius

Premiär för film om tyskungarna

Uppdaterad
Publicerad

I kväll premiärsänder SVT dokumentären ”Tyskungarna – barn av de hatade”. Bakom kameran står Karlshamnsfilmaren Per Anders Rudelius.

Under tre års tid har Karlshamnsfilmaren Per Anders Rudelius följt några av de så kallade tyskungarna – barn vars pappor var tyska soldater under andra världskriget.

– Det handlar om en spillra av en barngeneration som blivit svartmålad i hela sitt liv, säger Per Anders Rudelius.

Per Anders berättar några exempel. Om hur barnen vägrats bedövning hos tandläkare, eller blivit uppradade på skolgårdar och kissade på.

Dottern gjorde musiken

Filmen är till störst del inspelad i Norge, där många av tyskungarna bor. Originalmusiken är inspelad av dottern Clara Rudelius.

– Det är ett väldigt dystert ämne. Jag försökte sätta mig in i hur de här människorna mådde, och hur det hade låtit om de kanske hade gjort musiken. Så man kan säga att det är mitt inre som hörs, säger hon.

”Tyskungarna – barn av de hatade” har premiär på SVT2 klockan 20:00.

– Det är alltid med skräckblandad förtjusning man går in i de här dagarna innan en film ska sändas. Men jag står för filmen till hundra procent så jag är inte orolig faktiskt, säger Per Anders Rudelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.