Gunnel Madestam, 79, räddades ur vattnet och överlevde olyckan vid Kolleviksbadet. Foto: Privat

Räddades livlös på badplats

Uppdaterad
Publicerad

Antalet drunkningsolyckor har ökat kraftigt de senaste åren. Gunnel Madestam, 79, i Karlshamn kunde ha varit en siffra i den dystra statistiken. – Skyddsänglar räddade mig, säger hon.

Bara de senaste dagarna har de rapporterats om flera drunkningsfall och på fem år har antalet dödsfall stigit från 82 personer per år till 137 drunkningsdöda i fjol.

– Sådana siffror vill vi aldrig se igen. Folk måste börja använda sunt förnuft. Det är okunskap som är farligt – inte vatten, säger Helén Roth, ordförande i Svenska Livräddningssällskapet i Blekinge.

Vad ska man tänka på?

– Man ska tänka på att alltid bada tillsammans och simma längs med stranden och inte rakt ut, säger Helén Roth.

Vädret påverkar

Hittills under 2015 har 38 personer omkommit genom drunkning i Sverige, att jämföra med 52 året innan. Siffran för juni är 17 omkomna. Något lägre än juni 2014 då 22 personer drunknade, men ändå en överraskande hög siffra, säger Svenska Livräddningssällskapets Anders Wernesten.

– Det är ju bättre än förra året, men med tanke på det dåliga vädret är det förvånansvärt många, säger han.

Tuppade av

För Gunnel Madestam i Karlshamn kunde en simtur vid Kolleviksbadet i juli förra året ha slutat med döden.

– Jag har själv inget minne av händelsen, men har fått den återberättad för mig. Jag påträffades livlös i vattnet. Jag hade tuppat av, berättar hon.

Flera personer som blev vittne till drunkningstillbudet lyckades snabbt dra upp henne ur vattnet.

– Jag hade flera skyddsänglar som räddade mig. Jag tänker fortfarande på det varje dag och har inte badat sedan dess, säger Gunnel Madestam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.