Räddningshelikopter larmades till kryssningsfartyg

Uppdaterad
Publicerad

På söndagsförmiddagen blev räddningshelikoptern i Blekinge larmad av ett kryssningsfartyg.

Klockan var strax före klockan elva när larmet kom in. En av kryssningsfartygets passagerare, Regal Princess har plats för 3500 passagerare, hade enligt uppgift till SVT Nyheter Blekinge slagit i huvudet och behövde vård.

Fartyget befann sig i Hanöbukten, 30 sjömil söder om Karlskrona.

– Det var en bit ut. Det tog 20 minuter för helikoptern att komma fram, från det att den lyfte, säger Maria Boman på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Personen fördes sedan till sjukhus, men det är oklart om det rörde sig om allvarliga skador.

Det har varit många diskussioner kring var Sjöfartsverkets räddningshelikopter ska vara placerad, något som SVT Nyheter Blekinge rapporterat om.

– Det händer ganska ofta att vi bistår med transport till land. Det är många människor som är ute till havs och de blir också sjuka. Med räddningshelikoptern är vi ute cirka två till tre gånger i veckan över hela landet, säger Maria Boman.

Sjömil

1 sjömil = 1,85 kilometer

30 sjömil = 55,56 kilometer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.