Foto: Bertil Ericson / TT

Revisorerna: ”Låt vårdpersonalen slippa städa”

Uppdaterad
Publicerad

En del av städningen på Blekingesjukhuset utförs av vårdpersonalen. Onödigt med tanke på personalsituationen, menar landstingets revisorer.

I sin rapport skriver revisorerna att: ”Med tanke på den personalsituation som råder inom sjukvården och med tanke på vikten av god städkvalitet ser vi det som angeläget att den intention som finns att att flytta ansvaret för all städning till landstingsservice och utbildad städpersonal förverkligas.”

Redan på gång

– Det stämmer precis med det vi håller på att titta på. I mitten på november ska vi ha tagit fram en rapport om hur detta skulle kunna bli verklighet, säger Ann Petersson, affärsområdeschef för städ-, kost- och logistikfrågor på landstinget i Blekinge.

Idag städar sjukvårdspersonalen när städpersonalen inte är på plats eller hinner. Undersköterskor gör också oftast slutstädning vid smitta, speciellt då man inte hinner vänta på städarna.

Revisorna skriver också att man måste tydliggöra vårdpersonalens städuppdrag och gränsdragning mot städpersonal.

– Det handlar lite om gamla traditioner. Förr i tiden tänkte man att det var en del av vården att städa lite runt patienten. Men idag räcker tiden inte till, säger Ann Petersson.

Kan lösa personalbrist

Landstinget ska nu undersöka om städarna kan ta över all städning och hur det skulle kunna göras. Lyckas det så skulle det kunna lösa en del av landstingets personalbrist tror Ann Petersson.

– Ja, går det som vi har tänkt kan städarna avlasta undersköterskorna. Undersköterskorna kan då avlasta sjuksköterskorna, som i sin tur kanske till och med kan avlasta läkarna, säger Ann Petersson.

I övrigt tycker resvisorerna att man också borde hitta en metod för att fråga patienterna vad de tycker om städningen. För det vet man nämligen inte idag.

Landstingsstyrelsen och nämnden för Blekingesjukhuset har på sig tilll sista januari 2016 att svara på detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.