Rivningen kan dröja ett år

Uppdaterad
Publicerad

Rivningen av det brandhärjade kulturhuset på Kungsgatan i Ronneby kan dröja upp till ett år. Och nu öppnar kommunen för att köpa loss tomten av fastighetsägaren.

Det var i slutet av september förra året som fastigheten – en av Ronnebys äldst bevarade – totalförstördes i den våldsamma branden. Flera hyresgäster och en krögare blev tillfälligt bostadslösa. Men fortfarande står resterna av huset orörda och delar av Kungsgatan har tills vidare spärrats av. Ingen kan i dagsläget ge något klart besked om när rivningen kan sätta igång.

– Det är ett försäkringsärende som vi först måste lösa, säger fastighetsägaren Svante Rasmark.

Ronneby kommuns stadsarkitekt David Gillanders beskriver situationen som ”bekymmersam”. Kommunen har beviljat rivning, men måste invänta en uppgörelse mellan försäkringsbolag och fastighetsägare.

– Det besked vi har är att det här nog inte är löst till sommaren utan att det kan ta längre tid än så. En möjlighet är att kommunen kan köpa tomten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.