Så kan cancerrisken för brandmän minskas

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att brandmän löper större risk än andra att utveckla vissa typer av cancerformer i yrket. I dag utbildas Karlshamns brandmän i hur de kan förbättra sin arbetsmiljö.

Brandmännen på Karlshamns räddningstjänst bänkar sig i dag och lyssnar på ett tre timmar långt föredrag som brandmannen Stefan Magnusson håller. Han har jobbat i Skellefteå i 30 år och är grundare till Skellefteåmodellen, en modell som bland annat syftar till att minska cancerrisken bland brandmän.

– Kollegor till mig har tyvärr gått bort i cancer och det är så klart en stor sorg, säger han.

Modellen handlar om att minska riskerna för att få med sig giftiga partiklar på larmställen efter en insats. Därför tar brandmännen numera av sig sina kläder direkt på brandplatsen, lägger dem i påsar och skickar direkt till tvätt.

– Alla brandstationer ska arbeta efter den här modellen och Karlshamn gör redan ett bra jobb i dag. Men det finns vissa utmaningar vad gäller logistik och hur brandstationen är uppbyggd, säger Stefan Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.