Så mycket minskar ungdomsidrotten i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Föreningsidrottandet bland barn och ungdomar i åldrarna 7-20 år har under de senaste tio åren minskat rejält i Sverige och Blekinge är ett av länen där det minskat mest.

På fotbollsplanen på Hasslö utanför Karlskrona är det full fart då Blekingenytt besöker en flickor 04/05 träning. Det är gott om spelare som springer runt på planen, vilket i sig är en syn som blivit mer ovanlig idag jämför med tidigare.

Sveriges Television har tittat på det aktivitetsstöd som Riksidrottsförbundet delar ut till idrottsföreningars barn och ungdomsverksamhet. De siffrorna visar att antalet ungdomar som idrottar på sin fritid minskar. Och flicklaget som tränar ute på Hasslö var förra året två lag, men i år så är Nättraby/Hasslö F04/05 ett lag.

– Vi mötte ju varandra tidigare, men så blev vi mindre folk både dem och vi. Då var sammanslagning den enda vägen att gå, säger tränaren Niklas Hörsing.

– Förra året var det många som slutade i lagen. Jag tycker det är bra att vi slagit ihop. Det fungerar bra, säger Ellen Åkerman från Nättraby

– Vi i Hasslö var bara nio stycken så vi hade bara haft två avbytare och det hade inte gått, säger Elvira Pettersson.

34 gånger per år

2004 så föreningsidrottade varje barn i Blekinge i snitt 38 gånger per år. Den siffran är nu nere på 34 gånger per år. Bara i Stockholm och Gävleborgs län har nedgången varit större. Men minskningen kan ses över hela landet.

– Egentligen är det första gången vi ser en minskning bland barn och unga.

 Under nästan 100 år så har det bara ökat. Vi är mitt i detta och vet inte om det är ett tillfälligt tapp eller om föreningsidrotten håller på att förändras och minska, säger Johan Norberg, docent i idrottsvetenskap

”Flera orsaker”

Idrottsrörelsen har även allt svårare att rekrytera ideella ledare, vilket enligt forskningen i framtiden kan leda till en mer marknadsanpassad barn och ungdomsidrott med anställda tränare och ökade deltagaravgifter. Men, åter till frågan, varför idrottar färre unga idag än för 10 år sedan.

– Jag tror att det är flera orsaker. Dels tror jag ungdomar idag är bekvämare än tidigare, det är lättare att spela fotboll på tv-spelet än att åka och träna när det är regnigt och blåsigt. Samtidigt så är många föräldrar stressade och orkar inte engagera sig på samma sätt, säger Niklas Hörsing, tränare Nättraby/Hasslö F04/05

– Det allmänna svaret som idrottsforskningen brukar ge är att föreningarna är väldigt bra på att ta hand om de som har en stark idrottsidentitet medan de är sämre på att ta hand om de som gillar att idrotta men inte vill träna lika mycket och kombinera idrotten med annat, säger Johan Norberg, docent i idrottsvetenskap.

Vad kan man göra för att få fler barn att börja med idrott?

– Jag tror att man kanske kan inspirera i skolan och ha fler sporter på idrotten som man får testa på, säger Ellen Åkerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.