Så ska vården förbättras ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Det finns fortfarande förbättringspotential inom förlossningsvården i Blekinge. Nu startar nya satsningar.

Regeringen delar de kommande åren ut 400 miljoner kronor per år till Sveriges landsting för att förbättra förlossningsvården. Exakt vad pengarna ska användas till och hur det ska delas upp pågår det förhandlingar om, men på Blekingesjukhusets förlossningsavdelning ser man positivt på satsningen.

– Det beror ju på hur mycket pengar vi får. Men det behövs alltid mer träning och utbildning, säger Pernilla Engström, överläkare på avdelningen.

Förlossningsskador

Satsar på fler utvecklingsområden

I den närmsta framtiden kommer Blekingesjukhusets förlossningsavdelning lägga fokus på tre utvecklingsområden: att förhindra sfinkterrupturer, att bli bättre på instrumentella förlossningar, och att reparera uppkomna skador.

– Vi sätter igång med det här efter jul som det ser ut. Dessutom kommer vi gå med i ett nationellt register där sfinkterrupturer registreras, så att vi kan få en bättre uppföljning på dem, säger Pernilla Engström.

– Bara för att vi har ganska bra siffror i länet nu slår vi oss inte för bröstet och nöjer oss med det. Vi kan alltid bli bättre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet