Så vill facket stävja vårdvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Hotet och våldet mot vårdpersonalen får Vårdförbundet i Blekinge att reagera.

Facket kräver att vårdpersonalens kompetens i psykiatri höjs för att stoppa utvecklingen.

Mer än vad femte vårdanställd i Blekinge har utsatts för hot eller våld på jobbet. Väktare, larm och låsta dörrar är några av landstingets lösningar för att stävja situationen.

Men Vårdförbundet tror inte att det går att låsa ute problemet. Facket föreslår i stället att landstinget anställer specialistsjuksköterskor i psykiatri på vårdavdelningar och mottagningar i Blekinge.

– På alla enheter som finns inom landstinget, så finns det ju personer med psykiatriska diagnoser och ganska svåra tillstånd. Då borde psykiatrisjuksköterskor med sina kunskaper om bemötande och omvårdnad vara ypperlig även där, säger Fredrik Wallin, vice ordförande för Vårdförbundet i Blekinge.

Han har själv jobbat inom psykiatrin. Där har så många som nio av tio råkat ut för utåtagerande patienter. Fredrik Wallin pekar på hur viktigt just bemötandet är. Då har psykiatrisjuksköterskor specialkunskaper som kan användas i svåra situationer.

– Det är viktigt att det finns ett lugn och en trygghet. Att man tänker på kroppsspråk och tonläge. Det är viktigt för resten av vårdpersonalen att veta att det finns folk som kan gripa in om det uppstår en allvarlig situation, säger Fredrik Wallin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.