Barn- och elevombudet Caroline Dyfors Grufman är kritisk till att kommuner försäkrar sig mot skadeståndsanspråk och rättegångskostnader vid mobbningsfall. Foto: SVT

Försäkringar mot skadestånd vid mobbningsfall får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Barn- och elevombudet riktar kritik mot att kommuner försäkrar sig mot skadeståndsanspråk vid mobbningsfall. En av dem är Karlskrona kommun.

Barn- och elevombudet, BEO, får in allt fler anmälningar om kränkningar i skolan. Under förra året inkom drygt 1300 anmälningar och antalet ökar för varje år.

– Bara nu under första halvåret 2015 har det skett en ökning med drygt tio procent av anmälningarna som rör just kränkande behandling. Tyvärr tror jag att de här anmälningarna bara utgör toppen på ett isberg, säger Barn- och elevombudet Caroline Dyrefors Grufman.

Nu väljer allt fler kommuner att skaffa tilläggsförsäkringar som täcker eventuella skadestånd och rättegångskostnader vid till exempel mobbningsfall, utöver den ansvarsförsäkring som redan ingår i kommunförsäkringen. Karlskrona kommun skaffade tilläggsförsäkringen i början av 2015 och betalar ungefär 50 000 kronor per år.

– Själva försäkringsskyddet hade vi redan innan, fast då som en del i andra försäkringar. Men i takt med att sådana här ärenden blir vanligare så föreslog försäkringsmäklarna som vi använder att teckna en separat försäkring istället, säger kommunikationschef Thomas Johansson.

”Ytterst olyckligt”

Men den typen av försäkringar är något som Barn- och elevombudet är kritisk till.

– Det handlar ju om att kommuner i större utsträckning har börjat teckna försäkringar för att täcka dels då det här skadeståndsbeloppet och också sina rättegångskostnader. Jag tycker naturligtvis att det är ytterst olyckligt och jag har svårt att förstå hur man kan välja att lägga pengarna på att betala en försäkringspremie istället för att lägga pengarna på det förebyggande arbetet, säger Caroline Dyrefors Grufman.

På Karlskrona kommuner menar man att försäkringen inte påverkar det förebyggande arbetet.

– Du får inte teckna en sådan här försäkring om du inte jobbar förebyggande med de här frågorna. Så det är inte på något sätt för att komma undan sitt ansvar, utan tvärtom, för att kunna jobba smidigt om det trots allt händer någonting. Då är den här försäkringen till nytta både för kommunen och för de som ska ta del av de här pengarna, för att det går fortare om du har en försäkring, säger Thomas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.