78-åringen åtalas i Blekinge tingsrätt misstänkt för misshandel

Kritik mot Blekingedomare

Uppdaterad
Publicerad

En domare i Blekinge tingsrätt får allvarlig kritik från Justitieombudsmannen, JO. Det efter att domaren givit tillstånd till hemlig telefonövervakning utan stöd i lagen.

I samband med att JO genomförde en inspektion vid Blekinge tingsrätt uppmärksammades ett ärende gällande hemlig övervakning.

Det handlade då om att en åklagare misstänkt två personer för förberedelse till grov stöld och ansökt om tillstånd för hemlig övervakning av elektronisk kommunikation – det gällde då tre telefonnummer som användes av de misstänkta gärningsmännen. Tillståndet gavs av domaren vid tingsrätten.

Inget stöd i lagen

Justitieombudsmannen riktar nu skarp kritik mot domaren för utlämnandet av tillståndet, då det inte hade stöd i lagen.

Enligt den rättsliga regleringen får hemlig övervakning av den här formen ske för grov stöld om någon är skäligen misstänkt för ett brottet.

I beslutet från JO gör man dock bedömningen att de grunder som åklagaren misstänkt männen på varit för vaga för rätten till tillståndet. Åklagaren hade uppgett att de misstänkta planerade den grova stölden genom att ha rört sig runt en villa.

”Inte brottsligt att röra sig runt villa”

I beslutet från JO står bland annat ”att planera ett inbrott i en villa och att röra sig runt villan är emellertid inte brottsligt enligt bestämmelserna om förberedelse för grov stöld och kan enligt lagen leda till att åklagaren får tillstånd till hemlig övervakning av elektronisk kommunikation”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.