Skönstavik blir asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Det militära området Skönstavik utanför Karlskrona lämnas över till Migrationsverket för att bli boende för asylsökande flyktingar.

Från och med fredag blir det militära området flyktingboende. Totalt finns det 72 sängplatser.

– Jag tycker det är positivt att Försvarsmakten hjälper till och stöttar vid sådana här svåra händelser, som till exempel sådana här stora flyktingströmmar, säger kommendörkaptenen Anders Westerberg.

Skönstavik är en av fyra militära anläggningar som Försvarsmakten nu överlåter till Migrationsverket. Verksamheten på de aktuella platserna planeras om.

Kan ge personellt stöd

I Skönstavik finns logementsförläggningar med sängar, upp till tolv stycken i varje rum. Migrationsverket kan nu nyttja Skönstavik under två års tid.

Totalt handlar det om cirka 600 sängplatser på fyra platser i landet: Skogstibble skjutfält utanför Uppsala, Skönstavik utanför Karlskrona, Älvdalens skjutfält och Myttinge skjutfält på Värmdö.

– Vi tittar nu också på möjligheterna att ge personellt stöd för att avlasta Migrationsverket. Om det blir i form av stabsresurser eller kanske för att hjälpa till med registrering av asylsökande är för tidigt att uttala sig om, säger Dennis Gyllensporre på Försvarsmaktens webbsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.