”Skriv ett eget anställningsbevis”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startade LO:s årliga kampanj för att förbättra villkoren för sommarjobbare. Och även om både svartjobb och jobb utan anställningsbevis brukar förekomma var intrycken efter första dagen postiva.

Avsaknaden av anställningsbevis och ovisshet om kollektivavtal är de problem som LO oftast stöter på under sin kampanj där de är ute och träffar unga sommarjobbare på deras arbetsplatser. Men intrycket efter kampanjens första dag var positivt.

– Än så länge har det varit väldigt lugnt, säger Henrik Hult, förtroendevald på LO.

Även om de än så länge inte har stött på några större problem har kampanjen precis börjat. Under tidigare år har man både träffat unga som har jobbat ensamma med alldeles för mycket ansvar, och de som inte vet om de kommer få betalt eller inte på sin arbetsplats. En sammanställning av förra årets kampanj i sydöstra Sverige visar att anställda på mer än 200 arbetsplatser saknade anställningsbevis.

– Mitt bästa tips är att skriva anställningsbevis. Ta ett papper, skriv uppgifter du ska göra, hur länge du ska vara anställd och vilken lön du ska ha. Skriv under, låt arbetsgivaren skriva under och spara. Innan du skriver under kan du ta med avtalet hem till dina föräldrar så de läser igenom det först, säger Sabahudin Varenikic, ansvarig för kampanjen i Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.