Skyddsstopp efter personallarm

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet på ett äldreboende i en kommun i västra Blekinge stoppades i går på grund av psykisk ohälsa hos personalen som orsakats av en av de boende.

Skyddsstoppet utfärdades av det lokala skyddsombudet och varade i fem och en halv timme.

– Det har varit problem länge där och personalen har mått dåligt. Jag såg det som nödvändigt att begära ett skyddsstopp, men tyvärr delade inte arbetsmiljöverket min uppfattning, säger det lokala skyddsombudet till SVT Nyheter Blekinge.

Av den anmälan som lämnats in framgår att personalen på boendet under en tid mått psykiskt och fysiskt dåligt av sina kontakter med en enskild brukare, som enligt anmälan har en missbruksproblematik och som dessutom gjort två självmordsförsök.

Arbetsmiljöverket hävde alltså under torsdagen skyddsstoppet efter att ha pratat arbetsgivaren som ville se en prävning som beslutet att stoppa arbetet var motiverat.

– Jag kommer att överklaga detta beslut, säger det lokala skyddsombudet.

I dag har man jobbat som vanligt och arbetsgivaren har under dagen satt in vissa åtgärder för att få personalen att må bättre.

– Vi nonchalerar inte detta, vi fortsätter jobba med frågan. Det är det enda jag kan säga, säger enhetschefen för boendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.