Foto: Maria Makar/SVT

Stor militärövning i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna som hör till marinbasen övar i dag tillsammans till havs utanför Karlskrona. En övning som är unik för Blekingesoldaterna.

Det är krig och ett fartyg med viktig last är på väg till Gotland. Hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna i Karlskrona måste göra allt för att skydda fartyget mot inkräktare så att lasten kommer fram. Utifrån det scenariot övade i dag 200 soldater till havs utanför Karlskrona.

– Det blev ju några tillslag mot fartyget och dem lyckades vi mota bort med hjälp av stridsbåtar och bevakningspersonal, så vi lyckades med vårt uppdrag, säger kapten Johan Malmström.

”Kan hända i verkligheten”

Även om soldaterna bara sköt luftskott och passagerarna på linjefärjan visste vad som pågick fick soldaterna öva på att skicka hemliga meddelanden till varandra och gå ombord på ett fartyg i farten. Aldrig tidigare har en liknande övning som i dag genomförts utanför Karlskrona.

– Vi har aldrig bordat ett så här stort fartyg, så det här var unikt, säger soldaten Torbjörn Mårtensson.

Hur troligt är det att något sådant här händer i verkligheten?

– Det beror på världsläget, men det är inte alls omöjligt.

Flera erfarenheter

Soldaterna tar med sig flera erfarenheter från dagen, bland annat ska man satsa på att förbättra kommunikationen och samarbetet mellan strids- fartygen och stridsflygplanen. Och att få öva så verklighetstroget som möjligt är viktigt, menar soldaterna.

– Övar man inte, så är man ju inte beredd om det väl händer något, säger soldaten Mulle Blomberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.