Patrick Ssazi och Alexander Ghergish kom till Karlskrona för ett år sedan. På mottagningscentret Välkomsten fick de lära sig sina första svenska ord. Foto: SVT

Stor ökning av ensamkommande barn

Uppdaterad
Publicerad

I Blekinge har antalet asylsökande ensamkommande barn hittills i år mer än fördubblats jämfört med slutet på förra året. Liksom många av de som kommer fick Patrick Ssazi och Alexander Ghergish sina första lektioner i svenska på mottagningscentret Välkomsten i Karlskrona.

Patrick Ssazi och Alexander Ghergish känner väl igen sig i Välkomstens lokaler på Gullberna. Här fick de lära sig sina första svenska ord när de för ett år sedan kom till Karlskrona i hopp om att få ett bättre liv.

– När jag bodde i mitt land led jag, säger Alexander Ghergish.

#flykt

Han har fått lämna sin familj i Eritrea och han vet inte om de är kvar i landet eller inte.

60 miljoner på flykt

Men hans historia är inte unik. Just nu pågår den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, med runt 60 miljoner människor världen över som är på flykt, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. I Blekinge fanns vid årsskiftet 69 asylsökande ensamkommande barn. Hittills i år är den siffran 169 och på mottagningscentret Välkomsten märks den ökningen tydligt.

– Bara i höst har vi hundra barnfamiljer och barn att hantera, så vi har vuxit dramatiskt, säger Åse Rubin, koordinator på Välkomsten.

”Vi får glada barn igen”

Patrick Ssazi tycker att det är jobbigt att prata om hur han tog sig till Sverige, men han säger att han trivs i Karlskrona och vill bo kvar. Han menar att Välkomsten har betytt mycket för honom.

– Det är en bra start när man kommer till Sverige. Du lär dig svenska bokstäver och det är bra lärare, säger han.

Åse Rubin menar att hon kan se stor skillnad hos barnen efter bara ett par veckor.

– Efter en vecka eller två så brukar vi se att de börjar le, skratta och skoja. Det är fantastiskt att känna den förändringen när den kommer, att vi får glada barn igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet