Störst ökning av företag i Blekinge

Publicerad

Registreringen av nya företag ökade med 69,2 procent i Blekinge i juli jämfört med motsvarande månad i fjol. För riket som helhet blev juli 2015 den bästa julimånaden för nyföretagandet på över tjugo år. Blekinge var det län i landet som stod för den enskilt största ökningen.

I juli 2015 registrerades 44 nya företag i Blekinge i de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Under motsvarande månad 2014 registrerades 26 nya företag. Sedan årsskiftet har nyföretagandet i länet ökat med 5,7 procent jämfört med samma period 2014. Det visar statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket.

Juli 2015 slår alla rekord

Vanligtvis har juli månad varje år den lägsta aktiviteten när det gäller nyföretagande, på grund av semestrarna. I landet som helhet har nyföretagandet under juli i år dock slagit alla tidigare julirekord. Totalt registrerades 3 715 nya företag i landet. Det är en ökning med hela 15,5 procent jämfört med motsvarande månad 2014, då 3 216 nya företag registrerades. Aldrig har så många företag startats en julimånad sedan statistiken började sammanställas 1994.

Räknat från årsskiftet ligger uppgången i nyföretagandet på 2,7 procent i landet som helhet jämfört med förra året. 36 158 företag har registrerats till och med juli månad i år, att jämföra med 35 193 i fjol.

Blekinge växte kraftigast

Nyföretagandet ökade i hela 17 av 21 län under juli månad. Många län visar rejäla ökningar och den största ökningen syns i Blekinge. Största minskningen hade Dalarna, minus 31,1 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.