Foto: PRO/Rikshem

”Bästa äldres boende” – trots IVO-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Handelsträdgårdens omvårdnadsboende i Karlskrona har utsetts till ”bästa äldres boende” av PRO och Rikshem. Men priset handlar bara om fastigheten, inte verksamheten, säger arrangören.

Äldreminister Åsa Regnér var på onsdagen med vid prisutdelningen i Almedalen, där Handelsträdgårdens representanter fick ta emot en prischeck på 50 000 kronor. Det är pengar som ska gå till de boende, enligt tävlingens arrangörer.

– Bästa äldres boende är ett bra sätt för oss att få kunskap om vilka fantastiska boenden det finns i Sverige idag. Det visar att det går att bygga bra och inbjuda till social gemenskap. Det är också ett viktigt inlägg i bostadsdebatten, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO, i ett pressmeddelande.

Krtiserades av IVO

Juryn bedömer enligt arrangörerna fysisk och social miljö. Deras motivering till pristagaren lyder:

”Omvårdnadsboendet Handelsträdgården i Karlskrona är ett boende som tar hänsyn till de boendes alla behov och sinnen. Miljön både inne och ute är väl anpassad efter behoven och dessutom välkomnande och tilltalande, med genomtänkta detaljer som ger boendet en unik profil. Ett stort utbud av både aktiviteter och service erbjuds och resultaten av utvärderingar med både boenden och anhöriga visar att Handelsträdgården är på god väg att nå sin vision om att bli en förebild för äldreomsorgen i Sverige.”

Handelsträdgården har bland annat en trädgård, en träffpunkt och ett spa.

– Det är verkligen utformat efter de äldres behov och det finns en stor gemenskap där, sa Eva Herbertsson, äldreförvaltningens utvecklingschef, till SVT Nyheter Blekinge när det stod klart att boendet gått till final.

”Bedömer fastigheten”

Men för bara ett halvår sedan rapporterade SVT Nyheter Blekinge om hur Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktat kritik mot Handelsträdgården. Vid ett oanmält inspektionsbesök förra sommaren fanns bara vikarier i tjänst och de äldre satt i sina lägenheter.

Den typen av kritik är ingenting juryn väger in när man utser vinnaren.

PRO hänvisar frågan om hur juryn resonerar kring kritiken vidare till Rikshem. Deras vice vd Ilija Batljan säger till SVT Nyheter Blekinge att priset bara handlar om själva fastigheten, inte verksamheten.

– Vi är väldigt noga med att vi inte bedömer själva boendet utan det är fastigheten som fått priset. Vi bedömer fastighetens förutsättningar och sådant som möjligheter till social miljö och närheten till service, säger Ilija Batljan.

Han säger att de inte undersöker om de nominerade är kritiserade eller anmälda, utan förlitar sig på den information de får från de som nominerar.

Vad säger det om den sociala miljön om de boende suttit i sina lägenheter?

– Vi har ingen möjlighet att bedöma verksamheten, säger Ilija Batljan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.