Trafikverket vill inte införa alkobommar

Uppdaterad
Publicerad

Färjeterminalerna i Karlskrona och Karlshamn föreslogs få alkobommar. Men Trafikverket tycker inte att kontrollerna är tillräckliga eftersom de enbart reagerar på alkohol och är resurskrävande.

Det var i våras som riksdagens trafikutskott föreslog att alkobommar skulle införas permanent vid hamnarna. Men i sin senaste rapport menar Trafikverket nej till bommarna. Man menar att det kommer att gå åt för mycket resurser.

Polisen kommer enligt Trafikverket tvingas arbeta med att hämta rattfulla personer vid bommen, och bomkontrollen kommer heller inte att ge utslag om förarna är drogpåverkade.

– Bommarna är inte särskilt kostnadseffektiva. Redan i dag görs ju stickkontroller och då kan polisen samtidigt kontrollera om föraren har körkort eller är efterlyst, säger Erik Norrgård, trafiksäkerhetschef på Trafikverket.

Trafikverket vill därför att det görs större undersökningar av alkobommarna innan beslut om att införa dem tas.

– Vill man införa bommarna så föreslår vi att man börjar i någon av Sveriges hamnar och driver det som ett pilotprojekt, säger Erik Norrgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.