De valde bort bröllopsresa för djurräddning

Uppdaterad
Publicerad

Andreas och Natalie Öberg från Lyckeby ville göra en insats för världen. I stället för att åka på bröllopsresa valde de att göra en dokumentärfilm om djurräddare på Costa Rica.

Andreas och Natalie Öberg sitter hemma i sin villa i Lyckeby och tittar på klipp från sin tre veckor långa resa. Egentligen skulle bröllopsresan ha gått till Egypten, men det var inget alternativ för det nygifta paret.

– Vi ville gärna åka till ett ställe där vi kan göra något nyttigt för världen. Så då bestämde vi oss för att åka till Costa Rica, säger Natalie Key Öberg.

Under resan filmade de allt de var med om. Nu redigerar de ihop materialet till en film som fått namnet Live or let die: Jungle survival tales, där tittarna bland annat får se polisens insatsstyrka slå till mot en en drogkartell som även smugglar exotiska djur. En plats som filmarna själva beskriver ”dödens dal”, där de fick se flera döda och döende djur.

– Alla var chockerade. Alla som följde med oss från Sverige hade jättesvårt psykiskt att hantera vad det såg, och även vi. Hur djuren var hanterade av smugglarna... Det var många tårar, säger Natalie Key Öberg.

Klicka på inslaget för få se polisens tillslag mot djursmugglarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.